válassz a fenti menüpontokból!

Van egy perpetuum mobile gyermeked vagy unokád, akinek végtelen a mozgásigénye, aki roppant kíváncsi, érdeklődő, és aki nem tud egy percig sem egyhelyben ülni? Esetleg úgy érzed, nem tudsz elég gyermekdalt, mondókát, nem elég szép a hangod vagy hogy gyermeked különösen vonzódik a zenéhez? Mindkét esetben jó helyen jársz!

BUKFENC babatorna

Játékos mozgásfejlesztő torna 1-3 éves gyerekeknek pedagógus vezetésével.

A zenés, játékos mozgásfejlesztő tornán már járni tudó babákat várunk, akik megtapasztalhatják a különböző mozgásformákat. A foglalkozásvezető koordinálásával és bátorításával, de kötöttségek nélkül tökéletesíthetik, gyakorolhatják a gyerekek a fejlődési szintjüknek megfelelő, és az érdeklődésüket is felkeltő mozgásformákat. A tornán fontos szerepet kapnak a dalok, mondókák, melyek segítségével még izgalmasabbá és változatosabbá tehetjük az együtt töltött időt. A foglalkozásokon speciális mozgásfejlesztő eszközöket használunk, melyek kiválóan alkalmasak a nagymozgások és az egyensúlyérzék fejlesztésére, elősegítik a kinesztetikus észlelést (saját mozgás érzékelése), a testséma elsajátítását, a szem-kéz és a szem-láb koordinációt. Használatuk során a taktilis (tapintási, érintési)- és térérzékelés is nagymértékben fejlődik.

A foglalkozás tárgyi feltételeit itt is mi biztosítjuk, ezért neked csak egy váltócipőt érdemes hozni. 


A mozgásfejlesztő foglalkozás fontosabb részei és hatása a gyermekekre:

 • Testünk megismerése, testrészeink mozgásának irányítása, mozgáskoordináció nagymotoros mozgások fejlesztésével, a társas kapcsolatok kialakítása, szabályokkal való ismerkedés.
 • Játékos mozgással és színes segédeszközeink segítségével megismerkedünk a formákkal, a színekkel, az irányokkal, továbbá alapvető parancsszavakat tanulunk meg (például: kússz át alatta, bújj át rajta, ugorj rá!)
 • Erősítjük az izomzatot, fejlesztjük a térben való tájékozódást, és persze mindezzel levezetjük a kicsik felesleges energiáját. A gyerekek kellemesen elfáradva, új ismeretekkel, ismeretségekkel gyarapodva mehetnek haza szüleikkel.
 • A mozgásos mondókák, dalok ritmikus szavalása közben a mesés tartalmat egyszerű, játékos mozdulatokkal követjük. Az utánzás öröme a kifejezés, eljátszás örömébe megy át.
 • A speciális mozgásfejlesztő eszközök élvezetes játéklehetőséget és hasznos tapasztalatokat nyújtanak. Az egyensúlyérzet, a testkép kialakulása, a mozgások indításának és megállításának kontrollja fejleszthető segítségükkel.
 • Tornagyakorlatok elvégzése a
   
  • testtartás javításához,
  • a gerincoszlop, az izmok és az ízületek megerősítésével,
  • az egyensúly-érzékelés fejlesztéséhez és stabilizálásához.

A gyermek testi növekedésének időszaka az első éveiben kezdődik. A foglalkozásokon rengeteg olyan ismeretet szerezhet a szülő, amivel fejleszthetik gyermekük erejét, hajlékonyságát és ruganyosságát a gyermekkor meghatározó éveiben. A mozgásfejlesztő torna fejlesztő funkciója mellett kívánom, hogy a legfontosabb célja az örömszerzés legyen. Bízom benne, hogy a szülő és gyermeke együttesen élvezni fogja a közösen töltött idő minden percét.

A foglalkozásokon használt eszközökről:
 

Babzsák

Mivel a kisgyerekek örömmel tornáznak kéziszerekkel, ez az eszköz minden foglalkozásunkon szerepel. A babzsák fogása egyszerű, anyagánál fogva jól alkalmazkodik a tenyérhez, továbbá nem túl nehéz, és mégis van súlya. Különböző testhelyzetekben, illetve más szerekkel kombinálva és végeztethetünk vele gyakorlatokat. Kiváló az egyensúlyérzék fejlesztéséhez.

Gördülő deszka

Ezzel a minden irányba elmozduló eszközzel kiválóan fejleszthető a térpercepció és az egyensúlyérzék. Álló, ülő és fekvő helyzetben is használható.

Egyensúlyozó tölcsér

Az eszköz segítségével a gyermek megtapasztalja a bizonytalan egyensúlyi helyzetet és elsajátítja az ahhoz való alkalmazkodást. Sérült, magatartászavaros gyermekeknél a bölcsőben való ringás élményét idézhetik vissza.

Akadálypálya

Az összetett mozgássor elvégeztetésére adnak lehetőséget. Használatuk során a gyermekek megtapasztalják a különböző testhelyzeteket, térirányokat. Ismeretet szereznek testük és a használt eszközök méretének viszonyáról. Fejlődik egyensúlyozó és állóképességük, szem-kéz és szem-láb koordinációjuk. 

Trambulin

Ugráláskor egyensúlyvesztés lép fel, amit a trambulinra való visszaérkezésnél újra meg kell találni. Fejlődik a gyermek vesztibuláris (egyensúlyi) rendszere és erősödik az izomzat.

Libikóka

Lábuk egymás mellé helyezése, a billenési pont érzékelése koncentrációt és egyensúlyozást, valamint szem-láb koordinációt igényel a gyerekektől. 

Bújócskacső

Az önfeledt bújócskázás során észrevétlenül fejlődik a gyermek mozgáskultúrája és térérzékelése. A gyermek újból és újból át szeretné élni a bebújás-kibújás élményét, mellyel fejleszthetjük testének megismerését.

Ejtőernyő

Az ejtőernyőt leginkább a csoportos játékokhoz tervezték és kiválóan alkalmas a gyerekek mozgáskészségének fejlesztésére. Ezek a játékok fejlesztik a csoportszellemet, a társas kapcsolatokat, izgalmasak és mozgalmasak. A gyermekek pszichomotoros fejlesztéséhez elengedhetetlen kellék. 

Egyensúlyozó kötél

Kiválóan fejleszti a motorikus készségeket. Minél többet gyakorol rajta a gyermek, annál nagyobb biztonságban érzi magát. Ideális a motorikus készségek, az egyensúlyozás és az ugrások fejlesztéséhez.

Egyszemélyes billenő rácshinta

Ez az eszköz segíti a gyerekek egyensúlyérzékének és koordinációs készségének fejlesztését, ugyanakkor remek szórakozást nyújt.

Rugós deszka

Kiváló izomerősítő – fejleszti a törzs, a láb, a kéz izmait. Segíti a helyes testtartás kialakulását, az egyensúly érzékelését.

Testhenger (hordó)

Kitűnő az egyensúlyérzék javításhoz, a térérzékeléshez.

Fizio Activity Roll

Ez a sokoldalúan alkalmazható eszköz kiváló képességfejlesztő, főleg a nagy mozgásigényű gyermekeknek számára. Kitűnően erősíti a hátizmokat, egyéb testrészeiket, továbbá a rollban mozgó, guruló kis labdák felkeltik, és hosszú ideig ébren tartják a gyerekek figyelmét

# Ugrás a kezdőlapra!Ezen dokumentum aktuális tartalma teljes terjedelemben
a http://gyerektorna.hu/ weboldalán olvasható.

Kérlek, amennyiben hasznosnak találtad az itt olvasott információkat,
netán részt vettél bármely foglalkozáson és elégedetten távoztál,
hivatkozz a gyerektorna.hu oldalra!

Köszönet érte:
Bartuschek Mónika és Benedek Gábor
alapító tagok

Telefon: +36 20 361-2929
E-mail: info (kukac) gyerektorna.hu